Ultima actualizare - 12.01.2023
Autoritatea Națională pentru Calificări gestionează și actualizează Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior (RNCIS), respectând legislația națională în vigoare, precum și recomandările Parlamentului European și ale Consiliului European, în vederea alinierii la standardele europene în ceea ce privește educația și piața muncii.
Generalități
Programele de studii de licență și masterat conduc la ocupații din grupa majoră 2 din Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) corelate cu domeniul de studii și domeniul ISCED F-2013;
Prin intermediul cadrului strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale („ET 2020”) principiul eficienței și eficacității educației se aplică și în România, în cadrul unei universități, orice program de studii are la bază minim o ocupație specifică;
Până în anul 2022, RNCIS a fost reglementat în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului educației naționale nr. 3475/2017 privind aprobarea Metodologiei de înscriere și înregistrare a calificărilor din învățământul superior în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior (RNCIS), cu modificările și completările ulterioare. Începând cu anul 2023, RNCIS este reglementat în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Educației nr. 5360/01.09.2022 pentru aprobarea Metodologiei de validare și înscriere a calificărilor din învățământul superior în RNCIS.
Recomandarea Consiliului European din 22 mai 2017, potrivit căreia Registrul Național al Calificărilor (RNC) trebuie să corespundă modelului european de RNC, în acest sens pentru orice calificare/program de studii fiind necesară menționarea nivelului CNC/CEC și a domeniului educațional conform ISCED – F 2013;
Următorii indicatori sunt realizați pe baza datelor înscrise în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior (RNCIS).
Descriere
Graficul prezintă numărul total de programe existente, înregistrate în RNCIS, la sfârșitul anului 2022 în urma finalizării procesului de validare, înregistrare și actualizare conform OMEN 3475, cu modificările și completările ulterioare.
La finalul anului 2021 în RNCIS s-au regăsit 2600 de programe de studii de licență (Nivel CNC 6), cu 53 de programe mai mult ca în anul 2022 și 3057 de programe de studii de masterat (Nivel CNC 7), cu 137 mai multe față de anul 2022.
În total, în RNCIS sunt înregistrate 5657 de programe de studii
Descriere:
Graficul prezintă numărul de programe distribuite pe domeniile de studii detaliate conform Clasificării Internaționale Standard a Educației (ISCED F - 2013).
Notă: În anul 2022 au fost actualizate peste 1500 de programe de studii, având menționat în urma procesului de actualizare și domeniul ISCED-F 2013.
Descriere:
Graficul prezintă numărul de programe distribuite pe domeniile de studii detaliate conform Clasificării Internaționale Standard a Educației (ISCED F - 2013) și nivelele CNC/CEC. 6 reprezintă nivelul CNC 6 aferent studiilor de licență, iar 7 reprezintă nivelul CNC 7 aferent studiilor de masterat.
Descriere:
Graficul prezintă numărul de programe distribuite pe domeniile de studii reglementate în România conform Hotărârii de Guvern prin care este aprobat Nomenclatorul domeniilor.
Descriere:
Graficul prezintă numărul de programe distribuite pe domeniile de studii reglementate în România conform Hotărârii de Guvern prin care este aprobat Nomenclatorul domeniilor și nivelele CNC/CEC. 6 reprezintă nivelul CNC 6 aferent studiilor de licență, iar 7 reprezintă nivelul CNC 7 aferent studiilor de masterat.
Descriere:
Graficul prezintă numărul de programe distribuite în funcție de grupele submajore din care fac parte ocupațiile asociate din piața muncii. Acesta prezintă frecvența programelor în funcție de câte ori este menționată o grupă submajoră; sunt menționate doar grupele submajore din grupa majoră 2 - Specialiști în diverse domenii de activitate.
Grupele submajore din COR/ESCO/ISCO sunt:
Descriere:
Graficul prezintă numărul de programe distribuite în funcție de grupele minore din care fac parte ocupațiile asociate din piața muncii. Acesta prezintă frecvența programelor în funcție de câte ori este menționată o grupă minoră; sunt menționate doar grupele submajore din grupa majoră 2 - Specialiști în diverse domenii de activitate.
Grupele minore din COR/ESCO/ISCO sunt:
Descriere:
Graficul prezintă numărul de programe distribuite în funcție de grupele de bază din care fac parte ocupațiile asociate din piața muncii. Acesta prezintă frecvența programelor în funcție de câte ori este menționată o grupă de bază; sunt menționate doar grupele de bază din grupa majoră 2 - Specialiști în diverse domenii de activitate.
Descriere:
Graficul prezintă numărul de programe distribuite în funcție de ocupațiile asociate din piața muncii. Acesta prezintă frecvența programelor în funcție de câte ori este menționată o ocupație; sunt menționate doar ocupațiile din grupa majoră 2 - Specialiști în diverse domenii de activitate.
Descriere:
Graficul prezintă frecvența grupelor sub-majore în programele de studii de licență și masterat înregistrate în RNCIS, mai exact de câte ori au fost acestea menționate în programele de studii.
Grupele submajore din COR/ESCO/ISCO sunt:
Descriere:
Graficul prezintă frecvența grupelor minore în programele de studii de licență și masterat înregistrate în RNCIS, mai exact de câte ori au fost acestea menționate în programele de studii.
Grupele minore din COR/ESCO/ISCO sunt:
Descriere:
Graficul prezintă frecvența grupelor de bază în programele de studii de licență și masterat înregistrate în RNCIS, mai exact de câte ori au fost acestea menționate în programele de studii.